Kun vanhaan ei ole enää paluuta?
Liiketoiminnan re-design by Discovery Street
Talvella 2020 maailma pysähtyi.
Ihmiset menivät koteihinsa. Koulut laitettiin kiinni, ravintolat suljettiin, uimahallien ovet laitettiin säppiin. Kaikki komennettiin tekemään töitä kotonaan, lopettamaan sosiaalinen kohtaaminen ja lasten harrastustoiminta. Työpaikoilla työpisteet ovat tyhjät. Kahvihuoneessa ei käy ketään. Sohvalla ei istu kukaan. Ihmisiäkin on lomautettu, ja ehkä irtisanottu.
Ollaan saavutettu eräänlainen nollapiste: kun kaikki palautuu, voidaan aloittaa alusta. Arki voidaan suunnitella uudelleen.
Vai halutaanko, että palataan siihen samaan vanhaan – hyvässä ja pahassa? Mutta entäs jos ihmisten kulutustottumukset muuttuu koronakriisin aikana? Entäs jos ihmisten arvomaailmassa tapahtuukin joku muutos? Entäs jos liiketoiminta ei enää toimi kuten ennen? Onko edes mitään mihin palata?Sitten kun rajoituksia aletaan jälleen purkamaan, niin halutaanko me jatkaa ihan samalla tavalla kuin ennen tätä, vai halutaanko me aktiivisesti olla jotain muuta?
Millaista elämäntapaa me itse asiassa haluamme?

Uusia kysymyksiä
Mikä on meidän kontribuutiomme ympätöivään maailmaan? Miten alamme maksimoimaan vaikuttavuutta ja mittaamaan sitä?
Miten olemme mukana kuluttajien arvomaailman muutoksessa mukana, ottamassa mukaan kestävän kehityksen teemoja, sivistyksen luomista, yhteisörakentamista, syrjäytymisen ehkäisemistä, pois yksilökeskeisyydestä?
Mikä on oikeasti menestyksen uusi määritelmä? Millaista hyvinvointia haluamme olla rakentamassa itsellemme ja perheillemme?

Dialogi: Liiketoiminnan re-design
Miten teemme strategisia valintoja arvojemme perusteella – millaisiin hankkeisiin lähdemme mukaan, millaisia ihmisiä meidän kannattaa rekrytoida, mikä on kohtuus kasvuvauhdissa? Miten johdamme ihmisiä ihmislähtöisesti?
Dialogi siitä, miten tämän jälkeen jatketaan. Kutsumme keskusteluun kanssamme yrityksen perustajan, omistajan, avainhenkilöt tai vaikka koko yrityksen henkilöstön. Sinä päätät, keitä tässä perustavanlaatuisessa keskustelussa olisi syytä olla mukana.

Pohdinnan tulokset
Lopputulemana on kirkkaampaa näkemystä eteenpäin. Sen sijaan, että jäädään tappelemaan olemassaolevien vaikeuksien ja ongelmien kanssa, alamme miettimään, että millaista maailmaa haluamme olla rakentamassa ja millaiset ovat ensimmäiset askeleet, jotka haluamme ottaa.
Lopputulemana voi olla muutoksia henkilöstössä, tavassa toimia, strategisia päätöksiä luopua jostain ja ottaa tilalle jotain uutta, vahvempaa ymmärrystä siitä, mikä vie meitä eteenpäin ja mistä olemme jo tulossa poispäin.
“Miksi olemme olemassa? Yritysten on aika lunastaa oikeutus olemassaololleen ympäristöltä ja koko maapallolta. Miten yritys voi vahvistamassa tulevaisuuden toivoa, ja miten rakentamassa ratkaisuja, että hyvä voi jatkua?
Sen sanoittaminen on ensiarvoisen tärkeää.”
Arto O. Salonen: “Maailma 2030. Mitä haasteita yritysten on ratkottava ja miksi?”